Categories: Zprávy

“Lidé o Velikonocích častěji nedodržují bezpečnostní opatření” : Shlukují se, roušky nosí na krku

Ve dnešní době epidemii Covid-19 vláda české republiky udělala karanténu. Všichni musejí dodržovat opatření proti šíření koronaviru, ale o Velikonocích občané nechtějí to dělat.

Pravidla jsou jednoduché, a pro všechny jsou stejné. Musíte nosit roušku, dodržovat se bezpečné vzdálenosti od ostatních, a mýt často ruce. Policie v pondělí 12.dubna napsala, že během Velikonoci denně řešili až 600 přestupku. Je to o 50 procent víc než obvykle.

.

Nejčastější porušení byly shromažďování lidi v skupiny, nošení roušek na krku, a popíjení alkoholu venku. Policie ocenila situaci na svém Twitteru, a požádala, aby lidi dodržovali všechna opatření.

Policie doporučila obyvatelům, aby oslavili prázdniny doma, a nenavštěvovali nikoho, a určitě všichni mohou zapomenout o tradičním koledování.

Jan Hamáček ,který je ministrem mistra a šéfem Ústředního krizového štábu, řekl: “Nemám rád to, co bylo na těch prázdninách. Proč nerozumějí, že koronavirus není žádný vtip. Teď v Česku se šíření koronaviru zmenšilo, ale ještě jsme ho nezvládli zničit”.

.

Lidé od 19.března Musejí nosit roušku všude, kromě domova. Procházky po městu jsou zakázané. Můžete jít jenom do práci, pro potraviny nebo léky. Procházky jsou dostupné jenom v parku. Ale i tam lidi musejí dodržovat bezpečnou vzdálenost a chodit maximum ve dvou.

Vláda se rozhodla sportovcům umožnit cvičovaní bez roušek, ale musejí dodržovat odstup dva metry od ostatních lidi. Jan Hamáček si mysli, že není to dobře řešení. Šéf řekl, že každý musí nosit roušku. Tou situaci bude v úterý 14.dubna se zabývat vláda.

.

“Jak mohou fungovat opatření, jestli jste jich nedodržujete? Poprvé lidi musejí nosit roušku ještě nějakou dobu. Nezničili jsme koronavirus. Rozumím, že máme méně nakažených než v ostatních zemích, a víte proč? Jenom kvůli opatřením”, řekl Hamáček.

“Dodržujte pravidla, a zůstaňte doma o Velikonocích. Nenavštěvujte žádné příbuzné, nechoďte někam, nemusíte se shromažďovat. O koledéch můžete vůbec zapomenout”, – řekl premiér Andrej Babiš občanům.

.

Babiš také dodal: “Lidi musejí udržovat disciplínu, aby Velikonoce se stalo svátkem naději. Nikdo nechce, aby vaši shromáždění v parku, nebo návštěva rodičů se stala smutnou”.

Vláda v nejbližší době plánují uvolňovat opatření, a po prázdninách představí vlastní plán. Premiér řekl, že zákazy budou postupně rušené. V Česku počet nakažených je 5905. Uzdravili se od nemoci už 422 lidi, a 132 zemřelo.

.

Jana Dvořák

Recent Posts

Felix Slováček se synem pomáhají nemocné Aničce: „Dáda je znovu ve svém světě. Máma nefunguje“

Felix Slováček se vrátil z Malty do Česka a musí znovu řešit různé problémy. Jeho…

15 hodinami ago

Vlastimil Harapes prožil románek s Magdou Vášáryovou: Jiskra mezi nimi přeskočila při natáčení

Ve středu český umělecký svět zasáhla smutná zpráva, do nebe odešel tanečník a choreograf Vlastimil…

15 hodinami ago

Helena Vondráčková na pláži předvedla štíhlou postavu: Pravidelně cvičí a potvrdila to, zveřejnila fotky

V červenci oslaví Helena Vondráčková 77. narozeniny. Připravuje se na svůj velký koncert v O2…

19 hodinami ago

Eva Burešová se objeví na obrazovce: „Vrátím se někam, kde to vlastně tak trošku všechno začalo“

V roce 2011 se Eva Burešová zúčastnila televizní soutěže Česko Slovensko má talent. Zazpívala tehdy…

21 hodinami ago

Harapes se o blížícím konci věděl: vlastní děti neměl a před časem řekl, komu odkázal svůj majetek

V úterý 16. května 2024 nás navždy opustil jeden z nejvýznamnějších českých baletních mistrů, příležitostný…

22 hodinami ago

„Musím říct, že jsem šťastná“: Bára Basiková promluvila o novém muži ve svém životě

Bára Basiková byla třikrát vdaná, s třetím manželem se rozvedla v roce 2018. Zpěvačka poté…

22 hodinami ago