„Chci, aby celý svět věděl, jak krásný jsi uvnitř i z venku“: Po internetu se šíří dopis, který dcera napsala svému otci s Downovým syndromem

Příběh dívky z Filipín, kterou vychoval táta s Downovým syndromem, dojal internet.

Richie Anne Castillo napsala na Facebooku dopis svému otci s Downovým syndromem, kterému bylo 50 let. Dívka přiznala, že se mnoho let styděla za svého otce a teprve nedávno si uvědomila, že se mýlila. Dojemná zpráva se rychle rozšířila po internetu.

„Vím, že to nebudeš moci přečíst, protože nepoužíváš Facebook, ale chci, aby celý svět věděl, jak jsem hrdá na to, že jsi můj táta. Chci, aby celý svět věděl, jak krásný jsi uvnitř i z venku!“ napsala Richie Anne.

Dívka řekla, že v dětství nechápala, proč se jí a jejímu otci ostatní děti smějí, protože pro ni byl nejběžnějším člověkem. A když pochopila, proč si z ní všichni dělali legraci, začala se stydět za svého otce. S tímto pocitem žila mnoho let.

„Uvědomila jsem si to později a to ze mě udělalo zbabělce. Ale zasluhuješ si víc než zbabělou dceru! Zasluhuješ si lásku, porozumění, trpělivost a přijetí jako to si zasluhuje každý člověk s Downovým syndromem. A teď ti píšu přání k narozeninám, protože jsem to nikdy nedělala. Zasluhuješ si mnohem víc!“

Richie Anne si vzpomínala, že i v těch nejtěžších dobách se její otec vždy usmíval a vždy rozdával lidem kolem sebe radost. V její paměti se plakal jen jednou kvůli bolesti. Dívka v té době také několik dní plakala.

„Tati, žádná slova nemohou vyjádřit, jak je mi líto, že teď nejsem s tebou. Odpusť mi, že tě neberu na pláž a nepřináším ti tvé oblíbené jídlo, že tě nenavštěvuji častěji, než bych potřeboval a chtěl bych. Ale ze všeho nejvíc lituji, že jsem tě před všemi tak dlouho schovávala. Jsem stále stejná dívka, která se bojí šikany. Ale já tě miluji, tati, víc než kdy jindy.“

Kolik lidí je schopno přiznat svou chybu a prohlásit ji celému světu? To, co Richie Anne udělala, vyžaduje obrovskou odvahu. Dívka získala obrovskou podporu a její příspěvek se rozšířil po celém internetu.

Share