Den před volbami: Biden vede v průzkumech i v klíčových státech, hlásí The New York Times

Prezidentský kandidát americké Demokratické strany Joe Biden si den před volbami udržuje podstatný náskok nad Donaldem Trumpem i ve vybraných klíčových volebních státech.

Zdroj: youtube.com

Svědčí o tom nový průzkum Sienna College ve spolupráci s The New York Times, zveřejněný 1. listopadu.

Například Biden má oproti Trumpovi významnou výhodu v nejdůležitějších státech, kde obvykle neexistovala jednoznačná drtivá podpora kandidáta. Patří mezi ně Pensylvánie, Arizona, Florida a Wisconsin.

Zdroj: youtube.com

Podle průzkumu jsou demokraté připraveni podpořit ty Američany, kteří se voleb v roce 2016 neúčastnili.

Zdroj: youtube.com

V posledně uvedeném státě je procento voličů, kteří chtějí podpořit Bidena, mnohem vyšší než v ostatních třech – je před Trumpem o 11 procentních bodů ( 52% proti 41%).

Demokrat má oproti současnému americkému prezidentovi na Floridě menší výhodu v hodnotě tří procentních bodů. V Arizoně a Pensylvánii je Biden o šest bodů před Trumpem.

Zdroj: youtube.com

Je třeba poznamenat, že v žádném ze států nepřekračuje procento voličů, kteří jsou připraveni podpořit republikánského kandidáta.

K sobotě 31. října hlasovalo předčasně více než 90 milionů lidí ve Spojených státech. Ve třech ze čtyř (s výjimkou Pensylvánie) států většina respondentů uvedla, že již odevzdala svůj hlas.

Zdroj: nv.ua

Deník The Economist předpovídá Bidenovo volební vítězství.

3. listopadu se ve Spojených státech uskuteční prezidentské volby, které zvolí osobu, která povede zemi v příštích čtyřech letech.

Zdroj: youtube.com

Inaugurace nově zvoleného prezidenta Spojených států se podle zákona uskuteční 20. ledna.

Share