Hamáček uznal, že stav nouze může být prodloužen až do Vánoc: pro jeho zrušení je potřeba vrátit situaci do „normálu“

Vicepremiér Jan Hamáček potvrdil informaci, že vláda má v plánu znovu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který může trvat až do Vánoc.

Zdroj: seznamzprávy.cz

Předseda vlády Andrej Babiš také dodal, že prodloužený stav nouze v pátek do 20. listopadu nebude zřejmě stačit. Opozici však vadí, že vláda nemá přesný plán, jak situaci zvládnout.

„Sněmovna nám prodloužila nouzový stav do 20. listopadu, z vyjádření expertů jsem pochopil, že to asi nebude stačit,“ uvedl premiér a dodal, že čekává další návrhy od nového ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Zdroj: Gettyimages

Jan Hamáček prohlásil, že rozhodnutí Sněmovny respektuje, ale podle toho, jak se situace vyvíjí, vláda prý bude muset znovu žádat o prodloužení nouzového stavu, který může skončit pouze v případě, kdy se vše vrátí do „normálu“.

Jan Hamáček dodal, že by v tomto případě denně mělo přibývat několik stovek nových nakažených, maximálně několik tisíc.

Zdroj: cysnew.cz

Vicepremiér říká, že vláda o rozvolňování přemýšlí a chce, aby k němu došlo k Vánocům, ale musejí v tom být velmi opatrní.

„Pokud se uvolní moc a překotně, pak se to strašně špatně brzdí,“ uvedl politik a nevyloučil, že nouzový stav bude trvat do Vánoc.

Zdroj: seznamzprávy.cz

V pátek poslanci prodloužili do 20. listopadu nouzový stav, který vládě umožňuje zavádět plošná opatření, jako je zákaz vycházení.

Zdroj: blesk.cz

Share