17. listopad Den boje za svobodu a demokracii: Babiš přišel uctít památku a nikdo proti němu neprotestoval, ale Hamáček měl méně štěstí

17. listopad je v Česku a na Slovensku dnem boje za svobodu a demokracii. Letos je to 31. výročí Sametové revoluce. Kvůli epidemii koronaviru a fungujícím opatřením se však většina vzpomínkových akcí koná on-line. Některé akce se ale přesto odehrály v ulicích, například někteří politici položili květiny na Národní třídě.

Tradiční akce 17. listopadu se letos z pochopitelných důvodů nekonaly. Přesto slavnostní položení květin připomnělo boj studentů za svobodu.

Ilustrační foto Zdroj: facebook.com

Přišli tam například místopředseda Senátu Jiří Růžička nebo rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Na Národní třídě k pamětní desce přišli někteří politici, jako první tam přišel předseda dolní komory Parlamentu Radek Vondráček.

Ilustrační foto Zdroj: gettyimages.com

Předseda vlády Andrej Babiš přišel s ministryní financí Alenou Schillerovou a položili věnec. Premiér řekl, že právě tento den je jedním z nejdůležitějších dnů v dějinách naší země.

Andrej Babiš novinářům řekl, že ti, kteří tento okamžik před 31 lety nepřožili, si nejspíš nedokážou představit, jak tomu bylo dříve. Proto by si podle něj měli nyní všichni vážit svobody, kterou máme.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Předseda vlády dnes už nemá žádné plány, a tak chce strávit den se svou rodinou. Všem také doporučil, aby si večer mohli poslechnout koncert filharmonie.

Přišli tam také první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Zapálili svíčky a položili květiny, ale během toho bylo slyšet pískání několika lidí.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Také na Národní třídu přišel druhý prezident České republiky Václav Klaus. Řekl, že posledních 31 let v historii Česka bylo krásné období, ale nyní se situace začíná zhoršovat. Přitom bývalému prezidentovi rouška nezakrývala ústa a nos.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

K pamětní desce plánovali dopoledne přijít lídři opozičních stran Ivan Bartoš, Petr Fiala, Vít Rakušan, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Zástupci SPD a Komunistické strany plánovali uctít památku Jana Opletala před Hlávkovou kolejí.

Prezident Miloš Zeman na Národní třídu dnes nepřijde. Mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček sdělil, že prezident poskytne rozhovor pro Parlamentní listy.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

„Jako již tradičně věnuje pan prezident jako přímý účastník dění 17. listopadu roku 1989 především tichou vzpomínku,“ řekl Jiří Ovčáček.

Češi si dnes budou moci poslechnout Modlitbu pro Martu, kterou zazpívá Aneta Langerová z balkonu Národního divadla.

Policisté budou dohlížet na to, aby oslava proběhla dobře, aby nedošlo k žádnému porušení.

PSALI JSME: „SAMOTNÁ VAKCÍNA NEZASTAVÍ PANDEMII“: WHO VARUJE PŘED USPOKOJENÍM Z POZITIVNÍCH ZPRÁV O MOŽNÝCH VAKCÍNÁCH PROTI KORONAVIRU

PŘIPOMÍNÁME: MARTINA GAVRIELY SE PŘIPRAVUJE NA ROLI BABIČKY: „MOJE MALÁ JESSI UŽ NENÍ MALÁ A BUDE MÁMA“

Share