Ivan Bartoš bude lídrem koalice české strany Pirátů a hnutí STAN: buď spolu budou ve vládě, nebo společně v opozici

Česká strana pirátů a hnutí STAN zvolily lídra své koalice Ivana Bartoše. Jednou z podmínek jejich sjednocení bylo, že po volbách do Sněmovny buď půjdou společně do vlády, nebo budou také společně v opozici. Ty cíle, které jsou pro ně společné je digitalizace a transparentnost.

V pondělí se konalo jednání koalice Pirátů a Starostů. Poté na tiskové konferenci předsedové stran oznámili, kde budou kandidovat.

Ivan Bartoš / Zdroj: YouTube

Ivan Bartoš bude kandidovat v Ústeckém kraji a Vít Rakušan ve Středočeském kraji. Alespoň tak plánují.

Ivan Bartoš vysvětlil, proč si vybral právě Ústecký kraj. Řekl, že je to ten kraj, ve kterém se zrcadlí všechny problémy naší země. Za problémy označil vysokou míru korupce, ničení přírody a podobně.

Ivan Bartoš / Zdroj: YouTube

Vít Rakušan vysvětlil, že pro něj je Středočeský kraj blízký, protože se narodil v Kolíně. Proto podle něj dostatečně zná problémy svého kraje. Říkal, že byl v tomto kraji už devět let starostou.

O tom, zda bude kandidovat lídr hnutí STAN ve Středočeském kraji, se rozhodne v primárkách strany pravděpodobně začátkem roku 2021.

Vít Rakušan / Zdroj: YouTube

Před časem zástupci obou stran řekli, že do 23.prosince by měl být připraven návrh koaliční smlouvy. Jakmile členové strany uvidí tento návrh, bude hlasování členských základen Pirátů a STAN.

Ivan Bartoš / Zdroj: YouTube

Předpokládá se, že v této smlouvě bude zhruba 105 výchozích bodů. Dohodli se také, že po volbách zůstanou pohromadě, tedy buď půjdou do vlády společně, nebo zůstanou v opozici.

V koalici mají několik priorit, na které se chtějí zaměřit. Například daně by měly být jednoduché a férové, hospodaření státu by mělo být transparentní.

Vít Rakušan / Zdroj: YouTube

Spravedlnost musí být stejná pro všechny bez ohledu na stav nebo příjmy. Jejich prioritou je také dostupnost zdravotní péče ve všech regionech země.

Ivan Bartoš / Zdroj: YouTube

Většina pirátů se shodla na koalici s hnutím stan. Stejně tak se většina členů hnutí STAN zaměřila na vytvoření této koalice. Mají hodně společné vize do budoucna, doufají, že jim jejich sjednocení pomůže k vítězství.

PSALI JSME: ALEX MYNÁŘOVÁ ZVEŘEJNILA FOTKU OBRAZU PORTRÉTU MANŽELSKÉHO PÁRU

PŘIPOMÍNÁME: BLATNÝ POTVRDIL, ŽE ČESKO DOSTANE VAKCÍNU PROTI KORONAVIRU JEŠTĚ V TOMTO ROCE: PRVNÍ VÁRKA BUDE URČENÁ POUZE PRO 5 TISÍC LIDÍ

Share