Český virolog varuje: Jaké dopady na ČR bude mít britská mutace viru

Virolog z Masarykovy univerzity v Brně Pavel Plevka v rozhovoru pro online web Seznam Zprávy představil své mínění ohledně nového mutovaného koronaviru, který zatím se dostal i do Česka.

Pavel Plevka/Ilustrační foto/Zdroj: youtube.com

„Britská mutace viru bude do tří měsíců v Česku dominantní,“ uvedl svůj názor odborník. Dodal ale, že v teplejší letní měsíce se to oslabí. Právě loni v létě koronavir v Česku se skoro nešířil.

Laboratoř/Ilustrační foto/Zdroj: youtube.com

“Potřebujeme nadále zůstat v relativně striktním režimu do doby, než množství identifikovaných infikovaných klesne pod tři tisíce lidí za den, ideálně pod jeden tisíc,“ řekl Pavel Plevka. Předpokládá, že do té dobu se v zemi budou platit tvrdší opatření, cílem kterých je zamezit šíření virů.

Pavel Plevka/Ilustrační foto/Zdroj: youtube.com

V ČR jsou zavedená opatření, která docela omezují život. Plevka zatím upozorňuje, že ještě přednější opatření nepřijdou, protože hlavně obyvatelstvo to nechce přijat.

Laboratoř/Ilustrační foto/Zdroj: youtube.com

Britská mutace koronaviru zatím je mnohem nakažlivější. Virolog Plevka odhaduje, že v současné době vláda ČR docela neúspěšně řeší tuto záležitost. Hlavně proto, že nedokáže trasovat jedinci s britskou mutací.

ČTĚTE TAKÉ: MINISTR BLATNÝ AVIZOVAL NESTANDARDNÍ KROKY V PŘÍPADĚ KOMUNITNÍHO ŠÍŘENÍ BRITSKÉ MUTACE KORONAVIRU: PŘEDPOKLÁDÁ, ŽE VLÁDA ZNOVU BUDE ŽÁDAT O PRODLOUŽENÍ NOUZOVÉHO STAVU

PSALI JSME: EXMINISTR PRYMULA ŘEKL, JAK DLOUHO MOHOU POTRVAT PŘÍSNÁ OPATŘENÍ: PŘEDPOKLÁDÁ, ŽE MUTACE KORONAVIRU ZPŮSOBÍ ČTVRTOU VLNU NÁKAZY

Share