Bonus pro lidi v karanténě nebo izolaci může dosáhnout 500 korun denně, navrhla Jana Maláčová: vláda se těmito návrhy bude zabývat ještě příští týden

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce pomoci lidem, kteří kvůli koronaviru budou nuceni zůstat v karanténě. Navrhuje, aby stát těmto lidem platil bonus 250 korun denně jako náhradu mzdy. Ministři návrh nejprve neschválili, ale v pondělí o tom jednala tripartita. Rozhodnutí padne příští týden a je pravděpodobné, že se jeho výše může vyšplhat až na 500 korun. Na tiskové konferenci o tom informovala Jana Maláčová.

Pokud má člověk koronavirus a má jeho onemocnění lehký průběh, měl by zůstat doma v izolaci. Pokud člověk komunikoval s nakaženou osobou, měl by také zůstat doma v karanténě.

Jana Maláčová / Zdroj: youtube.com

Paní ministryně práce a sociálních věcí navrhuje, aby se tito lidé mohli dostávat finanční pomoc jako náhradu mzdy. O tomto návrhu už v pondělí jednala tripartita.

Jana Maláčová řekla, že je možné, že do konce tohoto týdne bude vypracována nějaká varianta, s níž by se mohli shodnout další ministři. Návrh zákona bude vláda projednávat už příští týden.

Jana Maláčová / Zdroj: youtube.com

Původně se nabízelo platit 250 korun za den po dobu až 10 dnů. Druhou možností je platit 500 korun denně, ale těm zaměstnancům, kteří vydělávají málo.

Třetí možností je výplata 90 procent nemocenské. Tento bonus by museli platit zaměstnavatelé, ale pak by ho odpočítali z odvodů.

Jana Maláčová / Zdroj: youtube.com

„Já osobně nemám žádnou preferenci, ve všech třech případech se jedná o návrhy ministerstva práce,“ řekla Jana Maláčová.

Předseda odborů Josef Středula se domnívá, že tyto návrhy nestačí a vysvětlil proč. Podle něj je třeba věnovat pozornost nejen karanténě a izolaci, ale i nemocenské.

Josef Středula / Zdroj: youtube.com

Vysvětlil, že člověk bude v karanténě a může se obávat, že u něj propukne nemoc. A podle toho se bude v takovém případě bát o své příjmy. Proto je nutné vyřešit otázku celé nemocenské.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček míní, že by bylo lepší, kdyby našli speciální dávku pro nízkopříjmové. S takovým návrhem ale Jana Maláčová nesouhlasí, protože by to mohlo trvat velmi dlouho.

Jana Maláčová / Zdroj: youtube.com

Zaměstnavatel zatím vyplácí zaměstnancům, kteří jsou nemocní, nebo kteří jsou v karanténě 60 procent průměrné mzdy. Platí to během prvních dvou týdnů.

Odborníci tvrdí, že kvůli nižším příjmům se lidé nechtějí testovat na koronavirus. Také lidé s pozitivními výsledky testů nechtějí říkat všechny své kontakty s lidmi. Tento problém se navrhuje vyřešit pomocí bonusu.

PSALI JSME: ROMAN PRYMULA SI MYSLÍ, ŽE LOCKDOWN JE JEDNOU Z ALTERNATIV A DALO BY SE O NĚM UVAŽOVAT: BYLO BY NUTNÉ PŘERUŠIT SOCIÁLNÍ KONTAKTY NA DVA NEBO TŘI TÝDNY

PŘIPOMÍNÁME: “MYSLEL JSEM NA VÁS”: DALIBOR JANDA POSLAL FANOUŠKŮM DOJEMNÝ VZKAZ

Share