Miloš Zeman: „Sputnik je rovnocenná vakcína s Pfizerem. Klidně se nechám přeočkovat,“ prezident řekl, že pokud by v Česku už bylo dostatečné množství dávek vakcín, nemusel by bojovat o dodávky ruské vakcíny

Prezident Miloš Zeman řekl, že podle jeho názoru jsou vakcíny od firmy Pfizer a ruské vakcíny Sputnik V rovnocenné. Zároveň uvedl, že někteří členové jeho ochranky dostali vakcínu od společnosti AstraZeneca a pak měli nějaké vedlejší účinky. Hlava státu to řekla pro Blesk.cz.

„Panebože, proč ne? Sputnik je rovnocenná vakcína s Pfizerem. Klidně se nechám přeočkovat Pfizerem nebo Sputnikem,“ uvedl Miloš Zeman Blesku.

Miloš Zeman / Zdroj: youtube.com

Prezident řekl, že kdyby měl na výběr nechat se očkovat jinými vakcínami, ještě by přemýšlel, jakou by si vybral. Tyto dvě vakcíny jsou ale podle něj účinné a je o tom přesvědčen.

Hlava státu navíc uvedla, že očkováni byli i členové jeho ochranky. Dostali vakcínu od společnosti AstraZeneca a některé z nich měly negativní vedlejší učinky.

Miloš Zeman / Zdroj: youtube.com

Také podle jeho slov jeho rodina vakcínu nedostala. Jeho manželce Ivaně Zemanové je nyní 55 let, jeho synovi Davidu 50 let a dceři Kateřině 27 let, takže ještě nemají možnost se zaregistrovat k očkování.

Prezident se vyjádřil i k neochotě exministra zdravotnictví Jana Blatného povolit používání vakcíny Sputnik V v ČR, protože chtěl, aby byla schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Miloš Zeman / Zdroj: youtube.com

Vysvětlil, že EMA působí velmi pomalu a navíc v minulosti schválila zhruba 300léků, které pak stáhla kvůli negaitvním účinkům. Proto podle něj bude stačit schválení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Miloš Zeman dodal, že pokud by v Česku už bylo dostatečné množství dávek vakcín, nemusel by bojovat o dodávky ruské vakcíny.

Miloš Zeman / Zdroj: youtube.com

Šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger mezitím navrhuje provést klinické studie této očkovací látky. Pokud budou výsledky pozitivní, pak bude podle prezidenta možné uvažovat o dalších krocích.

Miloš Zeman chce, aby se očkování v Česku urychlilo, aby se snížil počet úmrtí na koronavirus.

PSALI JSME: ČEŠI OHODNOTILI POSTUPY JANA BLATNÉHO NA POSTU MINISTRA: JAKÉ PROCENTO POVAŽUJE, ŽE EXMINISTR ZVOLIL SPRÁVNOU STRATEGII V BOJI S COVIDEM

PŘIPOMÍNÁME: OFICIÁLNÍ VZNIK KOALICI SPOLU: JAKÉ HODNOTY CTÍ PŘEDSEDOVÉ ODS, KDU-ČSL A TOP 09

Share