„Je to varovný signál“: Prymula řekl, proč epidemie koronaviru znovu posiluje, nové počty nakažených se stále zvyšují

Epidemie koronaviru sice v posledních měsících klesala, nyní se čísla znovu trochu zvedají. Exministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že mnoho lidí propadlo euforii a myslí si, že epidemii máme za sebou.

„Situace může vést k lokálnímu přijetí opatření, aby se zamezilo šíření,“ poukázal odborník s tím, že velmi rizikové jsou hlavně hromadné akce. Informuje o tom web zivotvcesku.cz.

Roman Prymula / Zdroj: youtube.com

Dle údajů ministerstva zdravotnictví počty nakažených se znovu zvedají a navíc se čím dál více eviduje výskyt mutace delta. Někdo už proto žádá, aby se znovu zpřísnila opatření, která by měla šíření indické varianty zabránit.

„Je to varovný signál. Pokles, který u nás trval řadu týdnů, se zastavil a dochází k určitému nárůstu,“ prohlásil Prymula a dodal, že opatření by se mohla zavádět lokálně.

Roman Prymula / Zdroj: youtube.com

Za rizikové označil hromadné akce, kde se najednou schází velký počet lidí, kteří si myslí, že epidemie koronaviru skončila.

Další problémem dle jeho slov je odmítání očkování. Podle Prymula je to bezdůvodné. Epidemiolog si ovšem nemyslí, že by se měla opakovat situace z loňského roku.

Roman Prymula / Zdroj: youtube.com

V sobotu přibylo již 124 nové případy. Před týdnem toto číslo bylo dvakrát nižší. Od počátku epidemie se v Česku nakazilo již více než 1,6 milionu lidí. V nemocnicích aktuálně zůstávají 33 pacienty.

PSALI JSME: HYGIENICI ŘEKLI, JAK BUDOU PROBÍHAT KONTROLY HOSPOD V LÉTĚ : HOSTÉ MUSÍ BĚHEM NÁVŠTĚVY RESTAURACÍ DOKUMENT O BEZINFEKČNOSTI

PŘIPOMÍNÁME: STRANY SLIBUJÍ HODNĚ TOHO, CO SLIBOVALI PŘED LETY: KTERÉ BODY VOLEBNÍCH PROGRAMŮ SE OPĚT OPAKUJÍ

Share