První armádní speciál dorazil z Afganistánu do České Republiky: ve vládě řekli, kolik Čechů plánují evakuovat

V Česku přistálo první evakuační letadlo z Afganistánu. Přicestovalo tímto letem 46 Čechů. Evakuace českých diplomatů a jejich rodin začala poté, co hnutí Tálibán začalo ovládat zemi včetně hlavního města Kábulu. Evakuace tak bude stále pokračovat. Informovala o tom Česká televize.

Letadlo přicestovalo v neděli kolem 11. hodiny večer. Vicepremiér Jan Hamáček označil tuto operaci za zázrak z ohledu na situaci, která nyní je v Afganistánu.

Letiště / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

O odletu armádního airbusu oznámil na sociálních sítích také předseda vlády Andrej Babiš a poděkoval ministru zahraničí Jakubu Kulhánku a armádě.

Babiš zdůraznil, že žádné jiné informace nebudou poskytované, dokud operace nebude ukončená. Detaily prý budou zveřejněny, až cestující budou v bezpečí.

Vláda zatím také neprozradila, kolik dalších letů z Afganistánu je naplánováno a jenom dodali, že akce bude pokračovat. Evakuovat by se ale mělo celkem kolem stovky lidí.

Česko aktuálně evakuuje své diplomaty, velvyslance, tlumočníky a další spolupracovníky ambasády.

Letadlo / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

Kabinet v posleních dnech byl kritizován, že postupuje velmi pomalu a operace se brzdí a do evakuace nejsou zapojeny všichni tlumočnici. Vláda kritiku ale odmítla.

Kromě Česka evakuaci zahájily i další státy.

PSALI JSME: V PONDĚLÍ SE IHNED PRO NĚKOLIK EVROPSKÝCH ZEMÍ ZMĚNILY PODMÍNKY PO NÁVRATU DO ČESKÉ REPUBLIKY: CO TEĎ MUSÍ CESTUJÍCÍ SPLNIT, ABY SE VRÁTILI DOMŮ

PŘIPOMÍNÁME: JAK CHARITY A OBCE ROZDĚLUJÍ PENÍZE URČENÉ NA OBNOVU PO TORNÁDU: NĚKTEŘÍ LIDÉ MLUVÍ O NESPRAVEDLNOSTI

Share