“Pocitově jsem to na sobě viděla”: Michaela Kuklová nemoc tušila roky

52 létá herečka Michaela Kuklová už několik měsíců bojuje s rakovinou prsu. Jaké měla strachy, a jak zvládá své strasti?

Herečka řekla, že rakovinu tušila několik let předtím, než ji odhalili doktoři. “Nevím jak, ale jsem to nějakým způsobem cítila. Zvládla jsem to poznat na očích”, – řekla Michaela.

.

„Kvůli tomu jsem se snažila o prevenci onemocnění. Pila jsem goji šťávu a také šťávu z červené řepy. Pro snížení hladiny homocysteinu v krvi jsem brala vitaminy B6 a B12“, – doplnila herečka.

“Také jsem zkusila listovou kyselinu, ale nic mi nepomáhalo. Prostě jsem měla v hlavě, že mám ve svém těle rakovinu. Trochu později jsem začala říkat, že všechno bude v pořádku”, – uvedla Kuklová.

.

“Nejhorší věci asi bylo, když mi zavolali z mamocentra, a řekli, že mě chce vidět paní doktorka. Jsem čekala tou rakovinu, kvůli tomu neměla žádné překvapeni”, – řekla herečka.

“Když jsem tam přijela, doktorky mi řekli, že na sonu a na mamografu vůbec nic není vidět, že nic tam nebude. Měla jsem tehdy naděje, že všechno bude v pořádku”, – dodala Michaela.

.

Ale bylo všechno úplně jinak. Doktorky potvrdily rakovinu prsu, a udělali nutnou operaci. Lékařka se snažila Kuklové povede zprávu oklikou, jinak bylo ji těžko něco podobného sdělovat.

“Jsem řekla, aby mi rovnou všechno řekla. Jsem byla v pořádku. Jsem si chtěla nejrychleji vyléčit. Několikrát jsem plakala, protože myslela, co bude dělat můj syn”, – řekla herečka.

.

“Bylo to zvláštně pro mě, protože když jsem byla zdravá, měla jsem z té nemoci strach, když jsem onemocněla, žádný strach už neměla”, – dodala Kuklová.

“Teď jsem v klidu. Cítím se tak silně, že to zvládnu. Už nemám žádný strach. Někdy mi bolí břicho, a nebo nečekaně muže začít třeštit hlava. Jinak, jsem se cítím úžasně”, – uvedla Michaela.

.

Michaela denně sdílí na sociální síti o svém zdravotním stavu. Takovým způsobem chci pomoct dalším nemocným pacientkám.

“Mamograf nemůže vždy ukázat rakovinu. Je to nejdůležitější. Já jsem takovou informaci neměla. Moji diagnózu potvrdila biopsie, kterou jsem udělala prostě pro klid duše”, – řekla herečka.

.

“Chci, aby ženy věděly, co dělat v takové situaci. Samovyšetřování v takové situace znamená smrt”, – dodala Michaela.

V době epidemii koronaviru Michaela nemůže žádným způsobem vydělávat peníze. Je zakázána jakákoli divadelní činnost, natáčet filmy je také zakázáno, všechno je zrušeno.

.

“Asi budu muset vrátit k malování. Chci prodat pár svých obrazů. Nechci se zůstat bez peněz”, – uvedla herečka.

“Karanténa je ideální pro introverty. Dnes jsem už pracovala na půdě. Možná začnu číst knížky, malovat a sledovat filmy”,- ukončila Kuklová

Share