Pilot bohatých a infikovaných upřímně pověděl o své práci: „Já bych si přál, aby sanitní lety tvořily alespoň 30 procent všech našich letů naše soukromé avialinky“

Když letíte některým z letadel společnosti Aeropartner pilota a podnikatele Richarda Santuse, máte buď docela dost peněz, nebo opravdu velké zdravotní potíže. Aerolinka za pouhých tři hodiny od objednávky připraví letadlo a dopraví klienta po celé Evropě. Ať už jste byznysmen nebo miminko čekající na transplantaci. „Během pandemie si Češi často připlácejí za bezpečnější soukromí,“ říká pilot v rozhovoru.

Zdroj: archiv.ihned.cz

Podle něj pandemií společnost zvládla dobře. „Bude to možná znít divně, ale pro nás byl její začátek skvělý. V březnu se totiž mnoho lidí evakuovalo ze zahraničí. A jelikož pro ně neplatila žádná omezení pro lety do státu své příslušnosti, létalo se ostošest. Březen byl tedy opravdu pěkný, lepší než v loňském roce,» říká pilot. Po evakuacím zavedla se mnohem přísnější opatření, tak létali pramálo. To se stalo už v dubnu. A i první půlku v květnu jsme ještě uzemnění. Suma sumárum, dohromady společnost měla tak 45 až 50 dní s náletem pouhých pět až 10 akcí týdně.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Společnost díky mimořádné situaci má hodně nových zákazníků, kteří s vámi předtím ještě nikdy neletěli. „Lidé zjistili, že se někdy nedostanou, kam potřebují, jinak než soukromým letadlem. Jedná se především o zákazníky z byznysu. Ti potřebují dál cestovat, krize jim odkryla úžasné příležitosti. Navíc po určité pauze musí obnovovat ochablé obchodní vztahy. Doposud cestovali byznys třídou, teď je však notně omezeno i tohle létání, a protože nemohou jet vlakem ani lodí, nezbude jim než shánět soukromé letadlo,“ komentuje pilot.

Zdroj: aeropartner.cz

Otázkou je jestli zůstanou takoví zákazníci se společnosti i po zlepšení epidemiologické situace. Podle pilota oni v to pevně doufáme, májí i takovou empirickou zkušenost. „Když si člověk spočítá, kolik času s námi ušetří, přijde na to, že ho ten let vlastně ani tak moc nestojí. Vždyť taková obchodní cesta zabere linkou s přestupy dva dny, tady to vyřídí za dopoledne nebo za den. Sice zaplatí více, ale ušetří jeden den. Z tohoto důvodu se k nám lidé vracejí,“ dodal. Dokonce cesta s aerolinkou Mustangem zhruba bude zákazníkovi stát 1600 eur za hodinu plus poplatky. Například Paříž tam a zpět vyjde na 180 tisíc korun.

Zdroj: aeropartner.cz

Pilov věří, že se letecká doprava vrátí na nějakou rozumnou úroveň než na tu předkrizovou. Vzdušný prostor byl přecpaný low costy, které svou masovostí omezovaly provoz všech ostatních letadel. Letecká doprava jejich nástupem přišla o svůj někdejší půvab a důstojnou úroveň cestování. Většina aerolinek se však trendu levných linek na krátkých a středních tratích musela přizpůsobit, ať již osekáním služeb v základní ceně letenky nebo založením nízkonákladové dceřiné společnosti. Jinak by nepřežily.

Zdroj: aeropartner.cz

Podle pilota by měli zdražit i letenky. „Říká se, že tím, jak se zdraží letenky a lidé budou muset utrácet za jiné věci, tak po létání ani nebude taková poptávka. Letecká doprava by se pak do jisté míry mohla vrátit do období před vznikem nízkonákladových dopravců, řekněme do druhé poloviny 90. let. To se ještě jedlo železným příborem a létání bylo kultivované. Všechno kolem Boeingu, Airbusu nebo Tupolevu mělo nějakou úroveň, cena letenky odpovídala poskytnutým službám a létalo se na čas,“ svěřil pilot v rozhovoru. „Pravda je, že nikdo přesně neví, co se vlastně stane. Vše závisí na tom, jak moc krize zasáhne obyčejné lidi. Když udeří, low costy budou mít problémy. Když neudeří, tak se provoz možná vrátí ke 100 procentům a pojede to prostě dál. A pak se bude zase řešit přecpaný vzdušný prostor a ekologie,“ dodal.

Zdroj: aeropartner.cz

Byznys aerolinky netvoří jen doprava cestujících, ale i materiálu, případně ambulantní lety. Nejdůležitějším pro společnost však je doprava cestujících. „Pořád platí, že 85 až 90 procent tvoří doprava cestujících. Pokud jde o dopravu nákladu, jde pouze o kusovky. Extrémně spěšné zásilky léků a zdravotnická zařízení, jednoduše rozměry a váha, která se vejde do zavazadlových prostor našich malých letadel a je potřeba je rychle někam dopravit. Ambulantní lety tvoří zpravidla repatriace lidí, kteří měli v zahraničí úraz či zdravotní příhodu. Často vozíme novorozence s vrozenou srdeční vadou k chirurgickým výkonům a zpět,“ uvedl pilot.

Zdroj: aeropartner.cz

Kvůli těmto účelům létají například spojnice Lublaň – Tel Aviv, protože v Izraeli je velmi dobrá dětská kardiochirurgie.

Zdroj: aeropartner.cz

„Když se mě někdo ptá na vizi budoucnosti naší společnosti, vždycky říkám, že bych si přál, aby sanitní lety tvořily alespoň 30 procent všech našich letů. K tomu nejméně jedno letadlo konfigurované jako sanitní speciál, které doletí přes Atlantik,“ shrnul pilot.

Share