Zdeněk Hřib se během návštěvy Tchaj-wanu zabýval „zvířecí diplomacii“: Praha v budoucnu dostane nová exotická zvířata

Mezinárodní diplomacie má různé projevy. Během návštěvy Tchaj-wanu primátor Prahy Zdeněk Hřib se zabýval tou zvířecí.

Zdroj: info.cz

V době, kdy se šéf Senátu Miloš Vystrčil zúčastnil setkání na tchajpejské univerzitě a mluvil o Václavu Havlovi, Zdeněk Hřib se vydal na jednání do místní zoo.

Zdroj: blesk.cz

A jeho snaha nebyla marná. Pražská zoo dostane ohroženého luskouna. Jde o samičku, které jsou tři roky a mladšího samce.

Je to jediný savec, který má šupiny. Nebude to ale ihned, protože se před tím musí vyřídit všechny formality, takže zvířata v Praze budou do dvou let.

Zdroj: totalfilm.cz

Před předáním zvířat, na Tchaj-wan musí přiletět pražští chovatelé zvířat, aby získali potřebné znalosti a zkušenosti.

Je to velice symbolická situace, protože místo přislíbené pandy z čínské zoo, Česko dostane luskouna z Tchaj-wanu.

Zdroj: cz.sputniknews.com

„Já to vnímám především jako zjevný rozdíl v tom, kdo sliby plní a kdo sliby neplní,“ uvedl Zdeněk Hřib, který se rád fotil se zvířaty.

Čína pandy jiným zemím pouze zapůjčuje a využívá je k tzv. „zvířecí diplomacii“. Nikdy se ale nakonec nerozhodla zapůjčit pandu pražské zoo, i když tam už začali stavět speciální pavilon.

Zdroj: novinky.cz

Primátor Prahy touto cestou pokračuje v odpoutání Prahy od Číny. Před nedávnem ukončil partnerství s čínskými městy a na druhou stranu nastartoval spolupráci s Tchaj-wanem.

Luskoun je ohroženým druhem. Jedním z důvodů je to, že ho v Číně považují za delikatesu a jeho šupiny využívají v lékařství.

Zdroj: zoopraha.cz

Pražská zoo v minulosti luskouny již měla, ale kvůli náročné péči zvířata uhynula.

Share