500 korun měsíčně za každé vychované dítě: KDU-ČSL navrhla zvýšit důchody rodičům, kteří vychovávali děti

Strana KDU-ČSL navrhla zvýšení důchodů pro ty lidi, kteří vychovávali děti. Poslanci této strany tak navrhli zvýšení o 500 korun měsíčně na každé dítě, které kdysi vychovával důchodce. Podle novely by takové právo měli ti lidé, kteří dítě vychovali nejvíce alespoň 10 let. V první řadě to pomůže matkám, ale toto právo na to jistě budou mít otcové, pěstouni nebo osvojitelé.

Poslanci, kteří navrhli toto zvýšení důchodů vysvětlil, že bude mít dopad na rozpočet ve výši 16 miliard korun ročně. Podle nich by se asi 8 miliard vrátilo státu.

Zdroj: profimedia.cz

Předkladatelé svůj návrh zdůvodnili. Péče o dítě trvá dost dlouho a velmi často vyžaduje, aby jeden z rodičů pracoval méně nebo vůbec nepracoval několik let.

Protože matky a někdy i otcové pracují méně, dostávají mnohem nižší důchod, když už nemohou pracovat. Také výchova dětí velmi často omezuje možnost kariérního růstu.

Foto: KDU-ČSL

To vše je důvodem, proč koneckonců, když takové matky (nebo otcové) odcházejí do důchodu, jejich příjmy jsou velmi nízké. Lidovci chtějí situaci napravit.

Poslanci KDU-ČSL už loni navrhli zvýšení důchodů o 500 korun měsíčně za vychované dítě. Tehdy to nabízeli společně s širší novelou.

Zdroj: Profimedia

Například tehdy také navrhovali vdovské důchody a zkrácení povinné doby pojištění. Tento návrh zákona byl však v parlamentu zamítnut. To bylo v prosinci 2019.

Návrh lidovců ale nyní posoudí vláda. Právě teď chce vláda schválit jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 5 tisíc korun.

Zdroj: Petr Hloušek, Právo

Novelu od KDU-ČSL proto budou projednávat zákonodárci. Zatím ale není známo, kdy přesně bude Parlament tuto záležitost projednávat.

Share