Odboráři svolali na sobotu demonstraci: Josef Středula řekl, co by podle nich měla vláda udělat

Českomoravská konfederace odborových svazů vyzvala vládu, aby začala regulovat ceny základních životních potřeb. Podle zástupců ČMKOS by to ministři měli udělat okamžitě. V sobotu se na Václavském náměstí uskuteční demonstrace, kterou svolávají odboráři. Informuje o tom CNN Prima News.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly konfederace chce, aby vláda začala regulovat ceny potravin, nájemného, pohonných hmot, tepla a teplé vody.

Josef Středula / Zdroj: youtube.com

Kromě toho chce, aby kabinet podnikl kroky k zastavení poklesu reálných platů a mezd v příštím roce. Jedním z požadavků je zvýšení minimální mzdy o 2 tisíce Kč v roce 2022.

Dalším požadavkem je zvýšení procentní výměry nemocenské a ošetřovného. Navýšení by podle nich mělo činit 20 procent. Odboráři také chtějí, aby se platy v rozpočtové sféře příští rok zvýšily o 10 procent.

Josef Středula / Zdroj: youtube.com

Předseda ČMKOS si myslí, že v sobotu na demonstraci přijdou tisíce lidí, možná desetitisíce.

Podle odborů by strop na ceny energií měl být nižší, jak to doporučila Evropská komise. Odboráři se domnívají, že ceny by měly být zastropovány u výrobců, ale ne u distributorů.

Josef Středula / Zdroj: youtube.com

Josef Středula také hovořil o tom, že nyní je nutné, aby vláda zvýšila i sociální dávky. Dalším problémem, který by podle odborářů měli ministři řešit, je rozklad veřejných financí.

„Vládu dále žádáme, aby připravila a co nejrychleji uvedla do života za účasti sociálních partnerů národní protikrizový plán,“ řekl Josef Středula.

PSALI JSME: „NEMAJÍ MOC CO NABÍDNOUT“: BABIŠ HODNOTIL KANDIDÁTY NA PREZIDENTA, KTERÉ PODPOŘILA KOALICE SPOLU

PŘIPOMÍNÁME: „TAKTO SE NEMÁ VYSTUPOVAT“: VÝROK OKAMURY, ŽE PEKAROVÁ ADAMOVÁ NEMÁ S DĚTMI OSOBNÍ ZKUŠENOST, BYL OZNAČEN ZA NEVHODNÝ

Share